Click Here

Thursday, 25 August 2011

Resepi Siput Sedut

Slamat Pagi Sume..
Smlm En Tunang ade ckp yg dia beli siput sedut dkt bazar Ramadhan, mahal sgt.
Dia tny :"Sa taw wat x?"
ALAMAK!!! mmg X la.. hehehe. Eden mkn siput pn xreti, apetah lg masak!
Tp xkn nk ckp straight 2 da point mcm 2 kot... (malu la weh)
Sy ckp untuk cover :" Knp??? nk mkn yg sa msk ke??"
"Boley.. tarak hal..."
Hahahaha..
So, pg ni mtk resepi ngn En Google la...
Blek keje kang, try cr kat tesco, ade x siput ni..
tp 1 je yg menjadi tanda tny skg...
SEDAP KE????
Ni ha resepi yg dpt copy dr blog org laen, link nye ade kat bwh :0
Harap2 menjadi la ye...
BAHAN-BAHANNYA

1/2 kilo siput sedut
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili apisedikit halia
sebatang serai
1 biji kelapa diparut~sy gune santan kotak je
garam secukup rasas
sedikit kunyit
sedikit gula

CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan
2. Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap. (kaedah ni xley di aplikasikn la sbb pkai santan kotak.hehehe)Pastikan bekas ditutup. kalau idak jenuh nak mengutipnya. siput tu masih boleh merayap biasanya.
3. Bawang-bawang, cili api dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis.



Saya pn xtaw la knp sy suka tumbuk dr blend bkn kat umah xde blender


4. Bersihkan siput dan potong belakang (hujung)
5. Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan siput sedut. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang dititik.
6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.
*resepi ni ambk kat SINI

TARAAA........

*Ni sume gmbr dr Mr Google...

Ari ni xley ckp bnyk coz keje bnyk, esok ade meeting.. bnyk keje yg nk disiapkn

Jeles ngn kwn2 yg da ramai blek raya... den ni boss cine mmg xraya, ade ke wat meeting weekend??
org nk blek raya la!!!




No comments:

Post a Comment